Onko nopea ja helppo tilojen vuokraaminen mahdollista?

Share
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sujuva vuokraus kasvattaa bisnestä. Kun kiinteistön omistaja löytää helposti ja nopeasti sen oikean vuokralaisen, syntyy win-win-tilanne, jossa kaikki voittavat. Mutta tilojen vuokraaminen ei ole yksinkertaista. Miten vältetään ne pullonkaulat, joissa prosessi hidastuu ja vaikeutuu?

 

Senior Leasing Manager Hanna Santasalo Newsecistä tunnistaa viisi kriittistä pistettä, joissa tilojen vuokraus tavallisesti hidastuu.
”Markkinointimateriaali, kohdekäynnit, nopeat vastaukset esiin nouseviin kysymyksiin, päätöksen teon aikataulu ja pidemmällä tähtäimellä vuokralaistyytyväisyys – kun nämä asiat ovat kunnossa, tilat saadaan vuokrattua nopeasti”, alan ammattilainen luettelee.
Rambollin tuotepäällikkö Mika Tarhala nyökkää hyväksyvästi.
”Vuokrausprosessissa on useita kohtia, joissa tarvitaan paikkansa pitävää tietoa tai tarvitaan analyysia siitä, miten ja mihin hintaan kiinteistöä kannattaa kehittää, jotta vuokraaminen on järkevää”, hän sanoo.
Tarhalan mukaan parasta olisi, jos vuokralainen olisi tyytyväinen eikä vuokrasopmusta alunperinkään tarvitsisi irtisanoa.
”Toki vuokrausta voidaan nopeuttaa, mutta parasta tietysti on, kun toimitaan niin, että vuokrasopimusta ei tarvitse irtisanoa lainkaan”, hän miettii.
Hanna Santasalon mielestä juuri tähän pitäisi pyrkiä.
”Tyytyväisyyden mittaaminen on tärkeää. Mitä enemmän kiinteistön omistaja tietää vuokralaisen toiveista ja mitä enemmän niitä kuullaan, sen paremmin vuokralainen viihtyy”, hän kertoo kokemuksistaan.

Hyvä markkinointimateriaali ohjaa kohti oikeaa vuokralaista

Sekä Hanna Santasalo että Mika Tarhala pitävät erittäin tärkeänä, että vuokrattavasta kohteesta tarjotaan jo markkinointimateriaalissa mahdollisimman paljon ja mahdollisimman oikeaa tietoa. Silloin vuokralaisehdokkaista suodattuu kohdekäynneille vain ne, joille tila oikeasti sopivat.
”Tilasta haluaa tietää muutakin kuin sen, mitä pohjakuva tarjoaa. Kaikki tiedot alueesta, liikenneväylistä, julkisesta liikenteestä, pysäkeistä, liikennemääristä, pysäköintialueista, autopaikkamahdollisuuksista jne. pitää kertoa jo markkinointimateriaaleissa. Lisäksi kaikki tilaan liittyvät, liiketoiminnan kannalta tärkeät asiat on hyvä tuoda esille heti”, Hanna Santasalo listaa.
”Mitä paremmin visualisoit tilaa, sitä nopeammin tiloista kiinnostunut näkee, sopiiko se juuri heidän tarkoituksiinsa. Jos tarjolla on rikastettu tietomalli, ei erillistä tarjousmateriaalia edes tarvitse kerätä eri lähteistä”, Mika Tarhala visioi.

Kohdekäynnillä paljon tietoa tarjolla

Kun kohdekäynnille sitten lähdetään, vuokrausta nopeutta se, että tilojen tiedot ovat nopeasti saatavilla.
”Kun tilaa pääsee katsomaan paikanpäälle, esiin nousee monia uusia kysymyksiä. Jos vuokraajalla on tarjota mobiilikäyttöliittymä, josta voi katsoa vaikkapa sen, miten työpaikkamäärät kehittyvät tai millainen on toimiston muutosjoustavuus, saadaan päätöstä varmasti nopeutettua”, Mika Tarhala miettii.
Hanna Santasalon mukaan prosessi tavallisesti hidastuu juuri tässä kohtaa. Kysymyksiin on joskus tuskastuttavan hidasta löytää vastauksia. Jos vastaukset saadaan nopeasti, se on molemmille osapuolille suuri etu.

Nopeaa päätöksentekoa

Joskus myös päätöksenteko voi pitkittyä.
Hanna Santasalo kertoo, että vuokraaja voi olla vaikkapa rahasto, jonka sääntöjen mukaan sopimus pitää hyväksyä hallituksessa. Hallitus saattaa kokoontua esimerkiksi joka toinen kuukausi – ja silloin päätöstä voidaan joutua odottamaan pitkään.
Mika Tarhala uskoo, että digitaalisuus auttaa tulevaisuudessa myös päätöksenteon nopeuttamiseen.
”Digitaaliseen, määrämuotoiseen sopimukseen saadaan heti oikeat tilat ja hinnat. Sopimus voidaan kuitata sähköisillä allekirjoituksilla ja kaikki hoituu sähköisesti eikä papereita tarvitse postitella.”
Mika Tarhala jatkaa:
”Ja kun sopimus on tehty, saadaan samalla aikaan oikeanmuotoien aineisto vietäväksi osaksi ylläpitoa ja asiakkuuden hallintaprosessia. Sen avulla pidetään huolta vuokrasuhteesta, saadaan tietoa kiinteistöstä ja vuokralaisesta, kerätään asiakaspalautetta ja mitataan asiakastyytyväisyyttä. Näin pystytään vaikuttamaan siihen, että hyvä vuokralainen viihtyy ja pysyy tiloissa pitkään”, hän visioi.

Kokosimme asiantuntijatietopaketin “8 ratkaisua sujuvaan ja kannattavaan vuokraukseen” oppaaksi tehokkaampaan toimitilavuokraukseen. Lataa opas, tutustu ja kysy meiltä lisää.

TILAA DEMO-ESITTELY

 

Ota yhteyttä

Ella Laurila
+358 40 5493 029
ella.laurila@ramboll.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *