Onko rakennetun ympäristön internet mahdollinen?

Share
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Internet of Build Environment voisi olla rakennusalan vastaus teollisuuden IoT:lle. Tarvittava data on jo olemassa, se on vain koottava yhteen. ”Ramboll ottaa big datan vakavasti”, sanoo Chief Data Scientist Janne Liuttu.

”Tieto on asiantuntijayritykselle valtava voimavara. Mutta analysoidun tiedon on oltava helposti hyödynnettävää, ymmärrettävää ja sellaista, että sen avulla voidaan tehdä oikeita päätöksiä”, Janne Liuttu sanoo.
Rakennusalalla tietoa on valtavasti. Sitä kertyy suunnittelun, rakentamisen ja käytön aikana uskomattomia määriä. Alan helmasynti on, että data ei liiku osapuolien välillä, eikä säily tallessa siirtymävaiheiden yli.
”Jos dataa tarkastellaan vain yksittäisenä, omassa siilossa, siitä ei saada kaikkea potentiaalia irti. Silloin jää saamatta merkittävä osuus kokonaisuuden ymmärtämisestä”, hän muistuttaa.
Ramboll on kokoamassa dataa yhteen.
”Laaja-alaisesta ja kokonaisvaltaisesta datasta pystytään muodostamaan realistinen tilannekuva. Kun tällaista tietoa analysoidaan ja saadaan ymmärrystä, tunnistetaan oleellisia syy- ja seuraussuhteita. Näin ymmärretään yhä paremmin, mitkä tekijät vaikuttavat niin rakennuksen hyvinvointiin kuin rakennuksen käyttäjän hyvinvointiin”, hän selvittää.

Big data käyttäjien hyödyksi

Janne Liutun mukaan Rambollilla on suurena toimijana hyvä mahdollisuus nivoa data yhteen ja tarjota asiakkailleen palvelualusta, joka todella auttaa kiinteistöjen hallinnassa ja kiinteistöihin liittyvässä päätöksenteossa.
”Haluamme kehittää datan analysointia ja työkaluja sen ympärillä nimenomaan asiakkaiden lähtökohdista. Meillä on laaja-alainen asiantuntemus rakentamisen ja kiinteistöjen ylläpidon kaikista vaiheista, sekä rakennetusta ympäristöstä koko sen elinkaaren ajalta. Olemme tottuneet tekemä isoja kokonaisuuksia, joten tällainen palvelu soveltuu meidän tarjoomaamme erinomaisesti”, hän sanoo.
Liutun mukaan Rambollilla on asiakkaita kuunneltu herkällä korvalla ja palvelua halutaan kehittää niin, että se auttaa juuri heidän ongelmissaan. Samalla toki koko toimiala hyötyy.
”Big datan ymmärtäminen ja analysointi käyttäjän kannalta tuo luonnollisesti myös meille paljon hyödyllistä tietoa, josta voimme oppia. Sen avulla voimme myös vahvistaa omaa toimintaamme kaikissa rakentamisen vaiheissa. Näin voimme esimerkiksi varmistaa, että rakennukset toimivat niin kuin ne on suunniteltu”, hän miettii.

Lue lisää Rambollin Circle-palvelusta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *